Lichter leven met yoga

Soms wil je gewoon dat het allemaal wat makkelijker gaat. Vanzelf. Met minder moeite. Niet zo’n geren. Niet het gevoel te moeten duwen en trekken. De Amerikanen hebben daar een mooie term voor: living with ease. Het betekent in flow leven. Hoe doe je dat? Yoga helpt je. In deze blog lees je drie tips om relaxt en ontspannen te leven.

 1. Geef aandacht aan wat wél goed gaat

  Als het even niet zo makkelijk gaat, als je het gevoel hebt dat je aan het ploeteren bent, aan het trekken, sleuren en leuren, ben je van nature geneigd te letten op wat er allemaal niet zo gaat als jij wilt. En dat helpt je niet. Want je hersenen werken zo, dat ze meer gaan zoeken van waar jij je aandacht op richt. Dus denk je aan rood, zie je meer rood. Zo werkt het met al je gedachten. Dus denk je aan je geploeter, ervaar je… precies.

  Terwijl er tegelijkertijd heus wel andere kleuren zijn. En er zijn óók dingen die goed gaan. Die lekker lopen, waar je blij mee kunt zijn. En daar wil je op focussen. Ga je dus richten op waar je blij mee bent. Wat wél lukt. Wat goed gaat. Houd je jezelf daarmee voor de gek? Nee. Want je ontkent de rest niet, je stuurt je zelf alleen de positieve richting in. Wat denk je dat er gebeurt als jij meer positieve dingen gaat zien? Jep, jijzelf wordt vrolijker en hebt een positievere energie. En wat je uitstraalt, trek je aan. Dus zie je steeds meer positieve dingen, ervaar je minder geploeter, en zul je merken, zullen de dingen ook daadwerkelijk makkelijker gaan.

  Ze zeggen wel eens: als je negatief naar de wereld kijkt, is je wereld negatief. Als je positief naar de wereld kijkt, is je wereld positief. Beide is waar.
  En tot slot: de ervaringen die je hebt, zijn een spiegel van hoe jóuw energie is. Stuur jezelf naar positieve ervaringen, en de rest volgt.

 2. Volg wat energie en plezier geeft

  Dat klinkt oppervlakkig en lichtzinnig, maar het tegendeel is waar. Misschien ben jij ook opgevoed met het idee dat het leven heus niet altijd leuk is, dat je gewoon nog even wat harder moet werken, meer moet doorzetten als het moeilijk gaat. Dat kost niet alleen een hoop energie, maar levert naar mijn ervaring ook niet eens resultaat op. En het maakt van het leven een soort continue strijd. Dat wil je niet.

  Ik ervaar dat mijn beste resultaten de dingen zijn die makkelijk gaan. Als ik er plezier in heb en als het me energie geeft om eraan te werken. Dan vind ik het leuk, kan ik meer doen en bereik ik meer mensen. Dat levert op korte en lange termijn veel meer op.

  Als het jou energie en plezier geeft, past het namelijk bij jou en jouw unieke set van talenten, interesses en eigenschappen. Hoe dichter je daarbij blijft, hoe lichter je leven is. Hoe verder je daarvan afwijkt, hoe meer weerstand en stress je ervaart. Je verlangens, de dingen die je ten diepste wilt, de kleine zachte stemmetjes, de tintelingen in je lijf, dat zijn de signalen waar je naar wilt luisteren. Want die geven aan dat je op de goede weg zit.

 3. Maak anderen blij.

  Het is fijn om te weten dat je doet wat 100% goed is voor jou. Als jij gelukkig bent en stroomt van energie, ben je namelijk automatisch het meest van betekenis voor anderen. En dat kun je uitvergroten. Kijk eens naar wat voor energie jij brengt naar anderen. In een ruimte, of in een groep. Is dat negatief of positief? Als andere mensen beter worden als ze in jouw buurt zijn, word jij beter.

  Start met blij maken van anderen. Ga geven en delen. Doe een goede daad. Zorg dat je iedere dag minstens één persoon laat lachen. Je zult merken, dat jouw leven direct lichter wordt.

  Yoga helpt

Yoga helpt je hier allemaal bij. In de yogales leer je naar je lichaam luisteren en stilstaan bij waar ruimte zit en wat je energie geeft. En helpt je om te bewegen vanuit gemak en in flow. Op de mat, maar ook in je dagelijks leven.

Meer weten? Meld je aan voor een proefles.