Lente!! Meditatie om je wensen te laten ontkiemen en groeien

Het is lente!! Het seizoen van energie, groei, ontwaken en leven! Het is het seizoen waarin alles er net even wat zonniger uitziet, hoe de omstandigheden ook zijn. 

Dit weekend, zaterdag om 10.37 uur om precies te zijn, vond de lente equinox plaats. Het moment, waarop donker en licht precies in balans zijn, en de nacht en de dag overal ter wereld exact even lang.

In de lente kun je voelen dat alles in beweging is. Energie neemt toe, met het licht wordt alles weer wat actiever. Je kunt je nu juist ook chaotisch voelen, of in verwarring. Want ook dit seizoen is, net als de herfst, een transformatie seizoen.

In deze blog vind je praktische tips en een fijne meditatie om dit proces te ondersteunen, zodat jouw energie vrij kan stromen, blokkades en barrières worden opgeruimd en er alle ruimte is om de zaadjes die je hebt gepland, te laten ontkiemen en groeien tot volle creatie en bloei straks in de zomer.
Direct de meditatie doen? Scroll dan vast omlaag!

 

Ontwaken

De lente is het seizoen van transformatie van dromen, ideeën en visies naar werkelijkheid. Anders dan in de herfst, waar de transformatie gaat over loslaten, composteren en de groeicyclus afsluiten, wordt in de lente de groeikracht juist geactiveerd.

De lente gaat over ontwaken, ontkiemen, creatiekracht aanzetten en activeren, je visie vorm laten krijgen. Dat vraagt ook opruimen, opschonen, de laatste dingen terugsnoeien, zodat de groeikracht vrij kan stromen.

 

Vieren van de groei

Ik houd van de culturele geschiedenis rondom het vieren van de lente. Groei, ontwikkeling, creatie, is een oneindige cyclus zonder begin en eind. Rituelen helpen om de mijlpalen in die cyclus te markeren en te verankeren, waardoor het effect en de betekenis ervan groter wordt.

In alle oude culturen gaan de lentefeesten en rituelen over het toenemen van het licht en het verwelkomen van de zichtbare groei, het weer tot leven komen van de natuur. Van oudsher werd dit gevierd in het feest Ostara, ter ere van de lente godin Ostara of Eostre. De godin van de dageraad, het voorjaar en de herrijzenis van de natuur (waar ook het Engelse Easter naar genoemd is).

Het ontwaken, herrijzen, is het thema van het latere Paasfeest (de naam Pasen komt van het Joodse Pesach), wat eigenlijk gewoon een lentefeest is. De wederopstanding van Jezus is een thema wat vroeger al gevierd werd, bijvoorbeeld in Egypte, waar de herrijzenis van de zonnegod Osiris gevierd werd als de terugkeer en het rijzen van de zon.

 

Meditatie: dromen laten ontkiemen

De lente is hét seizoen om je energie te activeren, de sprankeling van creatie aan te zetten. En waarin je de dromen en intenties die je in de winter hebt gezet, kunt laten ontkiemen.

Hieronder vind je een meditatie-oefening die je helpt dat proces te ondersteunen. In deze oefening:

  • activeer je je eigen levensenergie
  • verbind je je met het potentieel, de entelechy, van jouw visie of intentie
  • ruim je barrières op die in de weg staan
  • geef je jouw groeikracht aan je intentie, zodat ze alle ruimte heeft om te groeien

Doe eerst de uitgebreide meditatie.

 

Journal dan aan de hand van de volgende vragen:

🌱 Welke intentie, welke droom, welk verlangen, wil je laten groeien? Wat wil via jou vorm krijgen?
🌱 Hoe wil het groeien? Wat wil het worden?
🌱 Wat heeft het nodig om te groeien?
🌱 Wat zit de groei ervan nog in de weg? Wat mag er nog opgeruimd worden, opgeschoond, of weggesnoeid? Dat kan iets innerlijk zijn, een bepaalde overtuiging, of een gewoonte, of iets buiten jou, een project, iets in je agenda, een relatie die niet voedt.
🌱 Welke voeding is belangrijk? Hoe kun jij die voeding geven?
🌱 Welk grond heeft het nodig? Hoe kun jij de omstandigheden optimaal maken, de grond zo vruchtbaar mogelijk, zodat de groei optimaal en organisch kan verlopen?

Schrijf je inzichten op, en sluit af met één van de lente-rituelen die je hieronder vindt om de meditatie te verankeren en je intentie de wereld in te brengen.

 

Laten ontstaan

Net als in de natuur, hoef jij de groei, de creatie, niet te ‘doen’. Jij hoeft het niet voor elkaar te boksen.
Je hoeft de bloem niet uit de grond te trekken of omhoog te duwen. Het gaat vanzelf, maar jij kunt het proces wel faciliteren.
Door wat in de weg zit, weg te halen, zodat er ruimte is en de groeikracht, de levensenergie, vrij baan heeft.
Door voeding te geven, energie, liefde, aandacht, licht.
Door de grond zo vruchtbaar mogelijk te maken en de omstandigheden optimaal.

 

Lente rituelen

Een aantal praktische tips en rituelen om het groeiproces te ondersteunen en je intentie letterlijk in de wereld te brengen.

🌱 Breng je handen samen, en stel je voor dat je de intentie, dit potentieel, tussen je handen houdt als een bal. Voel de energie ervan. Maak met je handen een kommetje, en blaas zachtjes met je adem levensenergie in je droom, in je visie.
Open je handen, en blaas je visie het universum in.

🌱 Plant je wensen in een vruchtbare bodem door zaadjes te planten, geef ze voeding en laat ze ontkiemen.

🌱 Breng de energie in beweging door licht en lucht toe te laten. Zet een raam open, maak schoon, steek een wierookje of salie aan. De rook brengt de lucht in beweging en reinigt. Zet foto’s of voorwerpen neer in huis die je herinneren aan je intentie en visie en die de groei ervan symboliseren.

🌱 Besteed iedere dag tijd aan je ademhaling, en adem een paar keer per dag diep in en uit. Stel je voor dat iedere adem je lichaam, je geest, je hart en je ziel opschoont en vult met levensenergie en groeikracht.

🌱 Besteed iedere dag tijd aan je planten, binnen en buiten. Verzorg ze met liefde, geef ze water, voeding, en praat tegen ze. Laat ze groeien.

🌱 Besteed zoveel tijd als mogelijk buiten, in de natuur en in de zon. Neem al het licht op dat je kunt vangen, en breng jezelf bewust in verbinding met het zichtbare leven en de groei in de natuur. Wij zijn de natuur. Verbinding met de natuur activeert en stimuleert ook onze energie en groei.

We wensen je veel plezier met de meditatie en de rituelen!

Heb je vragen, aarzel niet ze te stellen.
We wensen je een heel fijne week!