Als het om je heen stormachtig is

Mijn dochter is 9 jaar. Ze zit in groep 6 en heeft dit jaar een klas waarin het niet heel gezellig is. Ze zoekt naar hoe ze zich het best staande kan houden. Want ze voelt dat het onveilig is.

Net als alle kinderen, leert ze zichzelf strategieën aan waarmee dat het best lukt. Sommige kinderen worden onzichtbaar, anderen ongrijpbaar of onhandelbaar, weer anderen gaan zich aanpassen en voegen naar de ongeschreven wetten in de groep, worden er onderdeel van, of proberen iedereen te vriend te houden. Erbij horen en er niet buiten willen vallen speelt ook bij mijn dochter een belangrijke rol.

Eenzaam zijn wil niemand

Eenzaamheid, het gevoel van afgewezen te worden, erbuiten te vallen, is het meest bedreigende gevoel dat er is. Dat is logisch. In vroegere tijden was het letterlijk levensbedreigend om buiten de groep te vallen. En als baby is het levensbedreigend om afgewezen te worden.

Zo’n situatie kan overal voorkomen. Misschien herken jij het vanuit jouw werk, je relatie, of je vriendenkring. Je voelt dat het niet oké is, het maakt je gespannen en zenuwachtig. Vaak is het moeilijk om te benoemen of weet je niet eens wat er nu precies speelt. 

Die aangeleerde strategieën om overeind te blijven, zijn niet altijd helpend. Op de lange termijn kosten ze energie en raak je langzaam jezelf een beetje kwijt. 

Hoe kun je dit nu voor jezelf veranderen?

Hoe steviger je eigen basis in jezelf, hoe makkelijker het is bij jezelf te blijven en in balans. In balans zijn is bewegen als een tuimelaartje. Met een brede, stabiele basis, waardoor je altijd weer terugveert naar je eigen centrum. 

Die basis in jezelf maak je groter door de regie helemaal bij jezelf te leggen. Als je je namelijk richt op wat jij kunt doen, maak je jezelf onmiddellijk krachtig. Je verklaart jezelf tot begin. In plaats van te reageren op wat er in je buitenwereld gebeurt en wat dat met jou doet, breng je vanuit je binnenwereld jouw kracht naar buiten. Je brengt jezelf direct in je eigen basis en je vergroot daarmee je invloed. En er is altijd iets dat je kunt doen, hoe klein ook.

En het werkt om je aandacht op binnen te richten, in plaats van naar buiten. Een orkaan is in het midden helemaal stil. Als je je richt op je binnenkant, heb je veel minder last van de storm buiten je. 

Een hele simpele oefening die je kunt doen is de volgende. Zelf doe ik dit wekelijks. Toen ik in een werkomgeving zat een aantal jaar terug waarin het heel onveilig was, deed ik het dagelijks.

Wat wil je brengen?

Stel jezelf ’s ochtends de vraag: ‘Wat wil ik brengen?” Wordt stil, adem rustig, neem de tijd om te luisteren. Je hoeft niet te bedenken wat je zou moeten doen, wat verstandig is, hoe je hoort te handelen of wat de juiste strategie is. Vraag jezelf af: “Wat wil ik brengen?” En luister naar wat er uit je binnenste omhoog komt.

Het zorgt ervoor dat je de focus bij jou houdt en je intentie hoger maakt. Misschien komt er ‘vriendelijkheid’ omhoog, dan eens ‘duidelijkheid’, of ‘moeiteloosheid’ of ‘ontspanning’, ‘kracht’, ‘vrolijkheid’, ‘lichtheid’, etc. het maakt niet uit, als het maar van binnenuit komt. Je zet daarmee een positieve intentie en alleen al daardoor beïnvloed je alles om je heen.

Jouw intentie stuurt je gedachten. Die sturen je handelen en gedrag. Ik stelde me bij alles wat ik die dag deed de vraag: hoe kan ik dit vriendelijker maken, hoe kan ik vriendelijker zijn, hoe kan ik het voor mezelf leuker maken, etc. Dat bepaalt jouw handelen, en dat beïnvloedt de rest.

En vervolgens verlaag je je verwachting. Het gaat er niet om dat er opeens iets verandert of jij het probleem oplost. Dat hoeft helemaal niet. Jij bepaalt wie je wilt zijn, en dat is genoeg.

Steek het licht aan

Weet je, als het donker is, heeft het geen zin om nog meer donker toe te voegen. Het is slimmer om een lichtje aan te steken. Je kunt zelf dat lichtje zijn, hoe klein ook.

Mijn dochter wil graag blijdschap en vriendschap. Blijdschap door complimentjes en vriendschap door lekker te spelen met haar vriendin en de rest even te laten voor wat het is.

Ik wens je veel lichtheid. Heb een fijne dag vandaag!